Mindszenti Horgászegyesület

 

Régi Hírek

Gyereknapi horgászverseny pillanatai!

image 127image 128image 129image 130image 131image 132image 133image 134image 135

 

Köszönetet mondok magam és a résztvevő gyerekek nevében a támogatóknak: Mihály Józsefnének, Luczáné Erikának, Csernák Péternek,Sánta Józsefnek, Birkacsárdának és a játékos vetélkedők szervezőinek: Bánfiné Szűcs Tünde és Szecskó Dóra tanárnéninek!


 


Tisztelt Horgásztársak!

A 2013-ban elfogadott CII. számú a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény időközi tapasztalatai alapján szükségessé vált a törvény egyes előírásainak módosítása. A földművelésügyi miniszter előterjesztése alapján az Országgyűlés megtárgyalta a módosítást és 2015. április 14-i ülésnapon nagy többséggel elfogadta azt.

A módosításról szóló 2015. évi XLVIII. törvény mellékelt szövege megjelent április 27-én a Magyar közlöny 58. számában.

A törvénymódosításban szereplő néhány fontosabb szabályzás:

·       kereskedelmi célú halászati engedély a 2016-os naptári évre, valamint az azt követő naptári évekre nem adható ki.

·       halvédelmi bírságot kockáztat, aki halfogásra alkalmas horgászkészséget horgászat során folyamatos
felügyelet nélkül hagyja;

·       a vak és gyengénlátó személyek is mentesülnek az állami horgászjegy díjának megfizetése alól;

·       a halastavi horgászatnak is lesznek rendeletben meghatározott szabályai;

·       ha a halgazdálkodásra jogosult nem tesz eleget gazdálkodási kötelezettségének, akkor a halgazdálkodási hatóság a jog gyakorlásának kényszerhasznosítását rendeli el;

·       a halgazdálkodási vízterületen állami horgászjegy és fogási napló nélküli horgászat, valamint a fogási napló vezetése nélküli halfogás is jogosulatlan horgászatnak minősül;

·       az állami horgászjegy elvételre kerül attól a személytől, aki a fogási naplóba rögzítendő fogás bejegyzését elmulasztja; nem nyilvántartott vízen őshonos halakat tart meg;

·       ha a legalacsonyabb összegű bírság kiszabása is szükségtelen, a halgazdálkodási hatóság figyelmeztetésben részesítheti az eljárás alá vont személyt;

·       a miniszter jogosult az új haszonbérleti vagy vagyonkezelési szerződés hatályba lépéséig, de legfeljebb egy évig  meghosszabbítani a korábbi állammal  létrejött haszonbérleti szerződés hatályát.

 

Kérjük a változásokról tájékoztassák tagságukat és halőreiket a jogszerű vízparti tevékenység és a szakszerű halőri munka érdekében.

Dokumentációt itt tölthetik le az érdeklődők.

Link 1. Link 2.


Part rendezés és szemétgyüjtés a kurcán!

Tisztelt horgásztársak!

A környezetvédelmi világnap keretében a mindszenti horgászegyesület szemétgyüjtést szervez a kurcán.

Minden önként résztvevőt szeretettel várunk a Pintér Hídi oldalon a V.I.P helynél 2015.05.16. - án reggel 8 órára.

A tisztítás és szemétszedés azoknak a horgászoknak és polgároknak érdekét szolgálja, akik szeretnek a kurca partján kikapcsolódni, sétálni vagy biciklizni netán egy pikniket szervezni, hogy kultúrált körülmények várják őket a mindszenti kurca partján.

 

Mindenkit szívesen látunk!

 

Köszönettel a Mindszenti Horgászegyesület!


Mindszenti kurca horgászverseny 2015.05.03

Horgászvereseny eredményei!
1. Bora Attila
2. Belovai Lászlo
3. Tóth Imre
4. Lakatos András
5. Köteles István
Legnagyobb hal: Bora Attila

image 118image 119image 120image 121image 122image 123image 124image 125image 126

A képek a teljesség igénye nélkül kerültek fel, igyekszünk a galériába minden képet feltölteni a rendezvényről!

Gratulálunk a nyerteseknek!

 

A Mindszenti Horgászegyesület.

 


Horgászverseny 2015.05.03

Figyelem!
A Mindszenti Horgászegyesület 2015 május 3.-án (vasárnap) horgászversenyt rendez a Kurca mindszenti szakaszán!
Gyülekező: 6.30-7.00 V.I.P. helynél
7.00 sorsolás és helyek elfoglalása
8.00-12.00 verseny
12.00-tól mérlegelés és eredmény hírdetés
Nevezés díjtalan és csak EGYESÜLETI TAGOK nevezhetnek!!!
Horgászni két bottal,tetszőleges készséggel lehet!
Személyi sérülésért és anyagi kárért az egyesület felelőséget nem vállal!!
Várunk minden egyesületi tagot!

 

Mindszenti Horgászegyesület Vezetősége.


Pecasuli 2015

Legutóbbi találkozón, nagyobb volt a pecasuli iránti érdeklődők száma.Közel harminc nebuló volt jelen, ami nagy örömünkre szolgál. Remélem, hogy sok érdekes információt tudtunk átadni a spiccbotos horgászattal kapcsolatosan az apraja-falvának. Mindenki nagy érdeklődéssel hallgatta Vincze György tanárbácsinak a vetítéssel egybekötött előadását.

 

image 109image 110image 111image 112image 113image 114image 115image 116image 117


Boldog Új Évet!

Minden tagunknak, horgásztársunknak, és minden kedves látogatónknak Boldog Új Évet Kíván a Mindszenti Horgászegyesület vezetősége!

Ezúton köszönjük a segítséget és az áldozatos munkát a tagoknak és a vezetőségnek valamint a civil polgároknak, akik részt vállaltak az egyesület munkájában és a kurca védelmében a 2014-es évben! Köszönjük.


Csónakok partra vétele!

A Mindszenti Horgászegyesület kéri a horgásztársakat, hogy november 15-ig a vízen lévő csónakokat vegyék ki a Kurcából. Nem lehet tudni, hogy a hideg évszakot épségben átvészelik-e és rapsicoknak is nagyobb teret adnak a halrablásra.

November 15-ig kell a Kurca mindszenti szakaszáról eltávolítani a vízen lévő csónakokat, tájékoztatta hírportálunkat Rácz Árpád, a Mindszenti Horgászegyesület elnöke.

- Ha egy mód van, akkor a parton se kellene tárolni őket. Nem lehet tudni, hogy épségben megússzák-e vagy esetleg sérülést szenvednek. Valamint a zsivány rapsicoknak sem szabad teret hagynunk, hogy aztán a bent hagyott csónakokból próbálják kifogni a vízben vermelő halakat – mondta az elnök.

A tapasztalatok szerint nem sok csónak szokott a vízen maradni, ezeket viszont valóban használják a rapsicok, hogy aztán illegális módszereket rabolják le a halakat.

Rácz Árpád hozzátette, ha ezeket a halakat ellopják, akkor az egyesületet és a tagokat károsítják, így minden horgásztársnak és csónaktulajdonosnak az az érdeke, hogy ne maradjon a vízen csónak.


Horgászverseny 2014.09.21!

Figyelem! 2014 szept.21-én (vasarnap)8 óràs horgàszverseny lesz a mindszenti Kurcàn! A verseny NEVEZÉSI DÍJAS! Gyülekezô reggel 6-7-ig, 8-16 óràig verseny, közben délben ebéd! A legtöbb törpe külön dìjazasra kerül!Horgàszni két bottal és tetszôleges készséggel lehet. Nevezni szept .17-ig lehet Rácz Árpádnàl és Köteles Istvànnàl!

Mindszenti Horgászegyesület Vezetősége.


Törpeharcsa fogó verseny eredménye !

2014. 08. 23. Mindszenti Kurca:


1.hely. Tóth János 3950 g
2.hely. Terbán Tibor 3350 g
3.hely. Id.Malik Imre 2750 g

Gratulálunk a nyerteseknek!

Mindenkinek köszönjük a részvételt és a több mint 30kg kifogott törpeharcsát.


Gyülekező időpont a törpefogó versenyre INFO!

Minden érdeklődő tagot szeretettel várunk a törpeharcsafogó versenyre szombaton! Reggel 6.00-kor van a gyülekező a pintér hídnál, vagy a V.I.P helynél! 8.00-12.00 ig. tart a verseny, minden hal számít, de a hangsúly a törpeharcsán van. Mindenkit szeretettel várunk a versenyen.

Görbüljön!


Törpeharcsafogó verseny!

Horgász Egyesületünk tagjai részére, törpeharcsafogó versenyt szervez augusztus 23-ra a kurcán. A legeredményesebb horgász megnyeri a jövő évre szóló területi engedélyét. Mint minden versenyen a 2. illetve a 3. helyezett is tárgyi elismerést kap. A versenyen a többi halfajt is elfogadjuk nem csak a törpeharcsát. Várjuk a jelentkezéseket! Részleteket a vezetőségnél és a honlapon kaphatnak az érdeklődők.

Görbüljön!


24 Órás Horgásztalálkozó!

Tisztelt horgásztársak 2014.06.28-29-re 24-órás horgásztalálkozót szervezünk. Jelentkezni a találkozóra és bővebb felvilásosításért hívják Rácz Árpád 0630-3494-460 vagy Köteles István 0630-5712-401.

Görbüljön a bot!


Horgászverseny, gyereknap 2014

Mai gyermek horgászverseny eredményei: 28 fő részvétellel!(Kurca)

1-10 éves korig: 1. hely. Kovács Dorina
2. hely. Gyapjas Patrik
3. hely. Borda Nikoletta

10-14 éves korig: 1. hely. Ferkovics Menyhért
2. hely. Kovács Martin Ádám
3. hely. Rozsos Ametiszt

Gratulálunk a nyerteseknek!

image 100image 101image 102image 103image 104image 105image 106image 107image 108

 


Horgászverseny!

Tisztelt horgásztársak! A Mindszenti Horgászegyesület Könnyű úszós horgászversenyt rendez tagjai részére 2014.április 13.-ára. Gyülekező és nevezés 6.30 – 7.00 a Pintér hídnál. Helyek elfoglalása után 8.00 – 12.00 óráig tart a verseny. A versenyszabályokat a nevezéskor ismertetjük és a kihelyezett plakátokon valamint a vezetőségnél további információkat kaphatnak az érdeklődők!


Elől járóban a rakós bot és a szúnyoglárva használata nem megengedett a versenyen!

 

Mindszenti Horgászegyesület Vezetősége.


Telepítés(Friss info)!

2014.03.26 - án az első 20 mázsa ponty betelepítésre került a kurcába. További telepítésről infót itt és a facebook oldalunkon kaphatnak a horgásztársak.

 

image 92image 93image 94image 95image 96image 97image 98image 99

 

Mindszenti Horgászegyesület Vezetősége.


Köszönet!

Köszönetet szeretne mondani Rácz Árpád - He.Elnök és a vezetőség a ma megjelent horgásztársaknak a kurcára vezető út és az átjárón végzett munkájukért. Külön köszönet minden résztvevő önkéntes segítségéért is, akik segítettek a munkában.

Köszönjük.

image 66image 67image 68image 69image 70image 71image 72image 73image 74image 75image 76image 77image 78image 79image 80

További képek

 

Mindszenti Horgászegyesület Vezetősége.


Kurcai útfelújítás!

Tisztelt Horgásztársak! Szombaton, azaz Március 22-én szeretnénk a Kurcára vezető utat felszórni a porcelános törmelékkel és ehhez kellene a segítségetek. Kérlek benneteket, aki tud jönni, jelezze nekem, vagy Gál Misinek a Csiri boltba. Gyülekező reggel 8 órakor a Hevesi majornál.

 

Mindszenti Horgászegyesület Vezetősége.


Vizsgáztatások az idei évben!

Az idei év vizsganapjai minden hónap 2.szerdáján 17.00 órai kezdettel a tűzoltó szertár épületében, kivéve július-augusztus hónapokat. Kérdéssel vagy információért a csiri boltban Gál Mihályt keressék fel a vizsgázni vágyók!

 

Mindszenti Horgászegyesület Vezetősége.


Megtartotta a Mindszenti Horgászegyesület évi rendes beszámoló közgyűlését!

2014.március.16-án vasárnap 8:30 órai kezdettel lezajlott a Keller Lajos Városi Könyvtár és Művelődési Központban, nagy számban megjelentek horgásztársaink ez által a közgyűlés eredményesen tudta lezárni a 2013-as évet.

 • A vezetőség beszámolt az egyesület 2013-as munkájáról és eredményeiről. Megvitatásra kerültek a napirendi pontok és a fontosabb változások mind az egyesület mind az országos szabályok tekintetében. Láda Gáspár a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke, a horgászokat és halászokat érintő változásokat ismertette a horgászoknak.
 • A közgyűlés napirendi pontjában is feltüntetett kurca éves területi jegy meghosszabbítása a következő év Január 31-ig elfogadásra került.
 • Minden felmerülő kérdésre kielégítő válaszokat kaphattak a horgászok, beleértve a telepítést is, amit a közeljövőben kerül elvégzésre a kurca mindszenti szakaszán. A múlt évben elmaradt telepítést, amit a kurcán folyó munkálatok miatt erre az évre kellett halasztani a 2014-es első telepítéssel egy időben kiegészítve fogja elvégezni az egyesület.
 • Idei évben a horgász egyesület gyermektábort szeretne rendezni, sikeressége az éves rendezvények sorát bővítené, és a horgász utánpótlást segítené elő. Továbbra is megrendezésre kerülnek a horgászversenyek.

Fotók: Király József

image 46image 47image 48image 49image 50image 51image 52image 53image 54image 55image 56image 57

Ezúton is köszönjük minden megjelent tagunknak a részvételt valamint a vendégeknek is, akik a horgászegyesület közgyűlésén válaszoltak a kérdésekre és előadásukkal segítették az idei szezon kezdetét!

Szeretnénk megköszönni azoknak akik felajánlották adójuk 1%-át ebben az évben is a horgászegyesület javára.

 

Mindszenti Horgászegyesület Vezetősége.


Horgászokat,halászokat,rapsicokat érintő legfontosabb változások!

 

Elsőként kezdjük a Btk. 247. paragrafusával, ami 2013. július 1-én lépett hatályba. Nézzük ki az, aki bűncselekményt követ el, és mit kaphat érte:

Aki
a) jogosulatlanul halászhálóval vagy más halászati eszközzel – a horgászatot kivéve – halfogásra irányuló tevékenységet végez,
b) külön jogszabályban meghatározott tiltott eszközzel, tiltott módon vagy kíméleti területen halfogásra irányuló tevékenységet végez, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ehhez párosul, hogy nagyjából mindent bukunk, amit a hallopáshoz használtunk:

A 72. paragrafus (1) bekezdése kimondja:

El kell kobozni azt a dolgot,
a) amelyet a bűncselekmény elkövetéséhez eszközül használtak vagy arra szántak,
b) amely bűncselekmény elkövetése útján jött létre,
c) amelyre a bűncselekményt elkövették, vagy amelyet a bűncselekmény befejezését követően e dolog elszállítása céljából használtak.

Aztán szeptember 1-én hatálybalépett a halgazdálkodási törvény, majd 2014. január 1-ével a végrehajtási rendelete is, ami nagyban átírta az eddigi szabályokat, méreteket, darabszámokat, tilalmi időket stb.

A legfontosabbak:

- tilos a természetes (halgazdálkodási) vizekből a halakat áttelepíteni máshová (halászoknak is)

- kívülről akadt halat tilos megtartani

- 30 centinél nagyobb halat tilos élve elszállítani a partról

- november 1-től március 15-ig tilos horgászati tevékenységhez szonár (radar) használata

- a megtartani kívánt darabszám korlátozás alá eső halat azonnal, a horogtól való megszabadítás után be kell írni a fogási naplóba

- a fogási naplóban meg kell jelölni minden horgászat előtt az adott napot, valami feltűntetni meghorgászni kívánt víz nevét, víztérkódját

- 50 hektár feletti vízeken kötelező lesz halászati őröket alkalmazni

- állami horgászjegy ezentúl január 31-ig érvényes

- fogási napló leadási határideje február 28., aki ezt követően, vagy hibásan adja le, az is válthat állami jegyet, de dupla, 4.000 forintos áron

- kecsege, széles kárász nem fogható halak közé került

- csuka tilalmi ideje korábban, február 1-én kezdődik

- rövidült a potny tilali ideje, május 31-én ér véget

- kősüllő és a menyhal méretkorlátozás 25 cm lett, és naponta 3 db tartható meg

- harcsa méretkorlátzoás 60 centire változott, tilalomban 100-ra

- 25 centis mértkorlátozást vezettek be: domolykó, compó, 20-at pedig a következőkre: garda, paduc, jászkeszeg, szilvaorrú keszeg

- április 15-től tilalom van május 31-ig: domolykó, márna (ez is változott), garda, jász, szilva, paduc

- compó is kapott tilalmi időt, május 2-től júni. 15-ig

- a sügér pedig március 1-től április 30-ig

- busából, törpeharcsából, ezüstkárászból bármennyit megtarthatunk

- a halászoknak a halászot megelőzően 24 órával be kell diktálni, hogy hova mennek halászni, gps koordináttákkal meghatározni, hol pakolják ki a halat

- 21 négyzetméternél nagyobb passzív (állított) hálót nem tehetnek le

- varsákat, és állítótt hálókat (passzív hálók) sem lehet 50 méternél egymáshoz közelebb tenni

- minden halászeszközt meg kell jelölni a tulajdonos nevével, jól látható módon

- a halászokra is vonatkozik fogási limit

- tilos a nyakzóháló (kivéve, ha valaki kap rá engedélyt)

- a halőr, és a halászati őr fogálmát a törvény elkülönítni, különböző jogokkal ruházza fel

- halászati őr ezentúl csak rendészeti vizsgával rendelkező személy lehet (plusz eszközök: bilincs, gumibot)

Hasznos linkek:

Btk:

http://fishingtime.hu/horgaszhirek/uj_btk_20130702

Halgazdálkodási törvény:

http://fishingtime.hu/horgaszhirek/halgazdalkodasi20130704

Végrehajtási rendelet:

http://fishingtime.hu/horgaszhirek/hivatalos_a_vhr_20131229

Fogási napló vezetése:

http://fishingtime.hu/horgaszhirek/allami-fogasi-naplo-2014-leadasi-hatarid

Víztérkódok:

http://fishingtime.hu/horgaszhirek/vizterkod-harom-szektoros

 

(A http://fishingtime.hu cikke!)eredeti cikk: http://fishingtime.hu/horgaszhirek/horgaszokat-halaszokat-erinto-legfontosabb-valtozasok


Kiválthatóak az éves engedélyek!

Megérkeztek az idei évre szóló éves állami horgászjegyek. Sok változás van, a fogási napló kitöltésében kérünk, mindenkit olvassa el a tájékoztatót ne a vízparton érjen senkit meglepetés vagy a leadást követő évben a hibás kitöltés miatt a 2000ft-ról 4000ft-ra növekedett állami jegynél!

Bővebb tájékoztatást a csiri-boltban vagy az engedély kiváltásakor kérhetnek a horgásztársak Gál Mihály Gazdasági Vezetőnknél.

 

Gál Mihály Gazdasági Vezető.


Fontos változások a horgászatban 2014-től

A halászatról és horgászatról szóló törvényt egy teljesen új alapokra felépített törvény váltotta le. Ennek jelentős része – az előzetes tervektől eltérően – már 2013. szeptember 1-jétől hatályba lépett, ám a benne foglaltak megvalósításának szabályait részletesen magadó végrehajtási rendelet még hiányzott. 2013 végére ez utóbbi miniszteri rendelet is elkészült, 2014. január 1-jével hatályba lépett. Az új jogszabályi háttér számos fontos változást hoz a horgászok életébe is, ezeket igyekszünk áttekinteni.

Mivel fő célunk nem az új jogszabályok részletes elemzése, csak a horgászokat közvetlenül vagy közvetve érintő fontosabb változásokat soroljuk fel az alábbiakban.

Állami horgászjegy

Az új szabályozásra való minél könnyebb átállás miatt a 2013. évre érvényesített állami horgászjegyek és a fogási naplók érvényességét 2014. január 31-ig meghosszabbították.

A 2014. évi állami horgászjegy az új rendelet értelmében már 2015. január 31-ig lesz érvényes. Az állami horgászjegy díja 2014. évben is 2000 Ft.

A teljes cikket itt:

http://www.haldorado.hu/articles.php?articleid=3968


Figyelem!

A Mindszenti Horgász Egyesület január 31-ig hosszabbította a Kurca területi engedély érvényességi idejét!A fogási napló leadási ideje is január 31.Valamint a Tisza éves és második féléves területi engedélye is január 31. érvényes! A leadás utolsó időpontját még tudatni fogjuk.

Kérünk minden tagot 31.-től adja le a fogási naplót, mert csak ez után tudjuk a 2013. évi összesítést megcsinálni, valamint erről beszámolni az éves horgász közgyűlésen.Köszönjük!


A következő évre a csónakosoknak egy kis segítség!

A 2012-ben módosított Hajózási Szabályzat (HSz) tartozéka az alant olvasható, újfent módosított, ezúttal '5. számú Felszerelési Jegyzék - kedvtelési célú kishajók részére' névre hallgató táblázat. Érdemes áttekinteni, mert jelentős mértékben módosult!

A felszereléssel kapcsolatos link: http://www.vizvonal.hu/kotelezo.php#csonakok

Ezen a lapon a mentőmellény is beszerezhető: http://www.vizvonal.hu/product.php?id=00023


A horgászati és halászati szabályozás új rendelkezései

Véglegessé vált, így hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben a halászati és horgászati szabályokat részben módosító rendelet. Az új szabályozás alapján a fajlagos tilalmi időszak és a kifogható méretkorlátozás minden horgászra és halászra vonatkozik, míg a napi kifogható mennyiséget a horgászoknak és az állami halászjeggyel halászóknak kell betartani. A kereskedelmi céllal halászók által évente vagy naponta kifogható mennyiséget az adott vízterületre kiadott halászati engedélyekben szabályozzák. Az egyes halgazdálkodási vízterületeken a halgazdálkodási hasznosító a hatóság engedélyével vezethet be további korlátozásokat, vagy kérheti az alábbi korlátozások feloldását.

Az állami halászjeggyel vagy állami horgászjeggyel rendelkező személy nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen a napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból naponta fajonként 3 darabot, összesen legfeljebb 5 darabot foghat ki. Az állami halászjeggyel vagy állami horgászjeggyel rendelkező személy nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból naponta összesen 10 kg foghat ki.

Az ingyenes állami jeggyel horgászó gyermekek és fogyatékossággal élők a napi darabszám-korlátozás alá tartozó halfajokból naponta összesen 1 darabot, a napi darabszám-korlátozás alá nem eső halfajokból naponta összesen 5 kg-ot foghatnak ki.

Ezek a szabályok területileg eltérhetnek mivel az egyesületek hozhatnak saját szabályokat is a kezelt vízterületeken!

Kiegészítés!

(A csongrádmegyében a gyermekjeggyel horgászók, nem vihetnek haza nemeshalat!)Ha a horgász vagy a rekreációs halász olyan őshonos, napi darabszám-korlátozással nem érintett halat fog, amellyel a megszabott napi súlyhatárt átlépi, a halat megtarthatja, de aznap további napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halat nem foghat ki.

A halfogási táblázat itt elérhető.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 


Mindszenti Horgászegyesület évi rendes beszámoló közgyűlése!

2014.március.16-án vasárnap 8:30 órai kezdettel tartja a Keller Lajos Városi Könyvtár és Művelődési Központban, melyre a horgásztársakat tisztelettel meghívjuk.

Napirend

 1. Elnöki megnyitó
 2. Beszámoló a vezetőség 2013.évi munkájáról
 3. Beszámoló az egyesület 2013.évi zárszámadásáról,vagyonmérlegéről
 4. Beszámoló az egyesület 2014.évi költségvetési tervezetéről
 5. Ellenörző bizottság jelentése
 6. Fegyelmi bizottság jelentése
 7. Előterjesztések: A kurca éves területi jegy meghosszabítása a következő év Január 31-ig
 8. Jelölőbizottság bővítése
 9. Csónakok elszállítása a vízpartról November 15-ig
 10. Hozzászólások,válaszadás,határozathozatal
 11. Tombola

Alapszabályunk értelmében a meghívóban feltüntetett napirendtől eltérő indítványt,észrevételt 2014.március 1-jéig egyesületünkhöz írásban szíveskedjenek leadni!

Mindszenti Horgászegyesület Vezetősége.


Eljött az adóbevallások ideje!

Sokan már évek óta a Mindszenti Horgászegyesületének ajánlják fel adójuk 1%-át, nekik továbbra is köszönjük ezt a segítséget! Szeretnénk azokhoz szólni, akik nem tudják, még kinek adják ezt a felajánlható összeget, vagy nem is jelölik meg egyetlen szervezetet sem a bevallásukban. A horgász egyesület szívesen venné a támogatást, amit számos fejlesztésre tudnánk hasznosítani a jövőben is. A halasítástól a partrendezésig és számos más ötlet megvalósítására, amivel a horgászok és a kurca partra látogatók élményét javítani tudnánk. Felajánlásukat a Mindszenti Horgászegyesület 6630.Mindszent, Mező u.3. Adószám. 19090140-1-06 adhatják. Köszönjük!

Mindszenti Horgászegyesület Vezetősége.


Kurca szennyeződés és halpusztulás!

A szentesi kurca bizonyos szakaszán szennyeződés került a vízbe valószínűleg, mert jelentős halpusztulásról kaptunk híreket. Nem tudni még mi okozta a bajt, most folyik a kivizsgálása az ügynek. Horgászati tilalmat rendeltek el a Zuhogói tiltótól (II. zsilip), a Talomi tiltóig (Berki zsilip) terjedő szakaszon. Bővebb infó a http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2014/1/horg.htm elérhető.

 

A mindszenti szakaszon jelenleg nem tapasztaltunk hasonló jelenséget, nincs halpusztulás. Azért megkérünk minden horgásztársat, aki kint jár, a vízterületen jelezze, ha bármi hasonlót tapasztal. Köszönjük. Bármi információnk van az üggyel kapcsolatban itt a honlapon és a facebook oldalon közzétesszük.

Mindszenti Horgászegyesület Vezetősége.


Az idei csukafogó verseny elmarad!

Sajnálattal közöljük, az idei csukafogó verseny elmarad. Minden évben megrendezésre kerülő rablózó versenyünket most a kurcán végzett munkálatok alatt kialakult vízminőségi problémák " a rettentő zavaros víz " miatt nem tudjuk megrendezni. Horgásztársaink, akik mégis próbálkoztak a víz zavarossága ellenére is sajnos nem sok sikerrel jártak. Kapás nélkül marad most mindenki, aki rablózni akar a kurcán. Elég sokan szerettünk volna rablózni még az idén, de ezt már szerintem csak jövőre tehetjük meg. Na, de sebaj mivel horgászni jó! Ezért kitartunk a télen és várjuk a jövő évi szezont, de nagyon!

 

Mindszenti Horgászegyesület Vezetősége.


A csónakok partra emelése!

Tisztelt horgásztársak akinek a csónakja még vízen van, tisztelettel megkérjük, november 15.-ig téliesítse a csónakját. Emelje ki a vízből vigye haza vagy rakja ki a partra úgy, hogy ne akadályozzon senkit! Köszönjük.

 

Mindszenti Horgászegyesület Vezetősége.


A Mindszenti Kurcán lévő munkálatok a végéhez közelednek!

Az vízügy igazgatósága bejelentette, november 30. - ra a mindszenti kurcaszakaszon végzett munkák,műszaki átadását!

A munkálatokról készült képeket megtekinthetik a képek menüpontban!

Képeket Rácz Árpád készítette.

 

Mindszenti Horgászegyesület Vezetősége.


Halgazdálkodásról és a hal védelméről" szóló törvény kivonata!

 

A CII. számú, a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény horgászatilag legfontosabb előírásait a tényleges megfogalmazás, vagy egybeszerkesztés szerint kiemeltük azok számára, akik nem kívánják a törvény teljes szövegét átolvasni.

Sokaknak lehet hiányérzete azzal kapcsolatosan, hogy hol vannak a horgászatot közvetlenül szabályozó előírások. A törvény egy kerettörvény és az egyes részletszabályokat majd az egyes törvényi előírásokat részletesen kibontó végrehajtási rendeletben lehet majd megtalálni. A Vidékfejlesztési Minisztériumban már készül a végrehajtási rendelet, mely várhatóan a törvény hatályba lépésével együtt, szeptember 1-vel, fog megjelenni.

CII. számú, a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény rövid kivonata:

Horgászat: rekreációs célból a halgazdálkodási vízterületen a halnak megengedett módon és
horgászkészséggel vagy a csalihalnak 1 négyzetméternél nem nagyobb emelőhálóval való fogása.

Magyarország halgazdálkodási vízterületeinek halállománya nemzeti kincs, természeti érték és gazdasági erőforrás, amelyet a társadalomnak védenie és természetes megújulását elősegítenie kell, hasznosítását pedig a fenntarthatóság szempontjai szerint kell tervezni és megvalósítani
A halgazdálkodási vízterületek halgazdálkodási hasznosítása során a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése elsőbbséget élvez más hasznosítási módokkal szemben.
A halgazdálkodási jog a halgazdálkodási vízterületen elsősorban horgászati célú halgazdálkodásra jogosít. Halászat vagy haltermelés a horgászat mellett, vagy önállóan akkor végezhető, ha a horgászati célú halgazdálkodás megvalósítására nincs mód.

A halgazdálkodási vízterületen minden tevékenységet úgy kell végezni, hogy az a halállományok fennmaradását és természetes módon történő megújulását lehetővé tegye, illetve ne akadályozza
A halgazdálkodásra jogosult köteles a hasznosított vízterület halállományát, életközösségét, valamint a hal élőhelyét védeni, a hal természetes táplálékszerzését és szaporodását elősegíteni, továbbá áradás vagy a víztest kiszáradásának veszélye esetén az őshonos halfajok mentését elvégezni.
A veszélyeztetett őshonos halállományok mentése a halgazdálkodásra jogosult kötelezettsége.
A halállományok telelő és szaporodó helyein, különösen halgazdálkodási kíméleti területen, a halgazdálkodási hatóság a halállomány védelme érdekében az egyéb vízhasználati módok hatósági korlátozását kezdeményezheti.
Ha a halállomány vagy élőhelyének védelme indokolja, a halgazdálkodási hatóság a halgazdálkodási vízterületen vagy annak meghatározott részén a következő élőhely- és állományvédelmi intézkedéseket rendeli el.
A nagy értékű természetes vízi halállományok ívási vándorlásának biztosítása érdekében, a halgazdálkodási hatóság a vízfolyásokon, folyókon tervezett vagy megvalósult, a hosszanti átjárhatóságot akadályozó műtárgyak és vízilétesítmények engedélyesének hallépcső létesítését és működtetését írja elő.

A vízilétesítmény üzemeltetője a vízszintszabályozás során – az élet- és vagyonbiztonság védelme körébe eső vízszintszabályozás kivételével – köteles figyelembe venni a halak ívási idejét.
A halgazdálkodási jog haszonbérletére kiírt pályázatok részletes feltételeit és értékelési pontrendszerét az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben kell meghatározni. Az értékelési pontrendszert úgy kell meghatározni, hogy védje a természetes vagy természetközeli vízi ökoszisztémákat és segítse a halállományok természetes gyarapodását, elősegítse az etikus sporthorgászat és a horgászturizmus fejlődését, az adott vízterületnek megfelelő, többcélú halgazdálkodás és haszonvétel valósulhasson meg, és támogassa a helyi közösségek részvételét a lakóhelyüket érintő vizek halgazdálkodásában.

A halászati engedély azon nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen jogosít kereskedelmi, és ökológiai célú, szelektív halászat végzésére, amelyre kiadásra kerül.
A halászati engedélyt a halgazdálkodási hatóság adja ki – a halgazdálkodásra jogosulttal írásban kötött szerződés alapján – az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott képzettséggel és vizsgával rendelkező kérelmező részére. A halászati engedélynek rendelkeznie kell az engedélyes által
a halászható nyilvántartott halgazdálkodási vízterület megnevezéséről, az alkalmazható halászeszközökről, azok darabszámáról, szembőségéről, és egyedi jelöléséről, valamint kifogható egyes halfajok éves mennyiségéről.

Állami horgászjegyet az a személy kaphat, aki rendelkezik horgászvizsgával vagy korábbi érvényes állami horgászjegyét bemutatja, horgászszervezeti tagságát igazolja és fogási naplóját leadta.
A horgászvizsga letétele alól a halgazdálkodási hatóság felmentést ad azon értelmi fogyatékos személy részére, akinek a törvényes képviselője az állapotát igazoló okmányokat benyújtja. A horgászvizsga letétele alól mentesített, halfogásra jogosító okmányokkal rendelkező értelmi fogyatékos személy kizárólag 18. életévét betöltött, állami horgászvizsgával rendelkező személy folyamatos jelenlétében, az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott feltételek szerint horgászhat.

Egy személy évente egy alkalommal, korlátozott időtartamra, a szükséges szabály- és fajismeret igazolása mellett, az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott feltételek szerint történő horgászathoz turista állami horgászjegyet válthat,

Hároméves kortól az adott év december 31. napjáig a 15. életévét be nem töltött személy részére állami horgászjegy kiadása, a 70. életévét betöltött személy állami horgászjegy kiadása, az állapotát igazoló okmányokat benyújtó mozgásszervi vagy hallási fogyatékos személy állami horgászjegy kiadása, meghatározott feltételek mellett az értelmi fogyatékos személy állami horgászjegy kiadása díjmentes.

Tilos a hal fogásához minden olyan fogási eszköz, illetve fogási mód alkalmazása, amely a halállományt vagy annak élőhelyét károsíthatja, veszélyeztetheti. Halgazdálkodási vízterületen az adott élőhelyen előforduló halfajok fajlagos tilalmi idejével egyező naptári időszakban tilos minden olyan halászeszköz alkalmazása, amelynél nem biztosítható a fajlagos tilalommal érintett egyedek kíméletes visszaengedése. Halgazdálkodási vízterületen tiltott halfogási eszköznek és módnak minősül a korábbiak kiegészítése szerint, a sorhoroggal, csapóhoroggal történő halfogási módszer alkalmazása,
nyakzó háló ( olyan állított halászeszköz, amelynek fogási elve a hal megakadásán alapul és a megfogott egyed rövid időn belül történő elpusztulásához vezet) alkalmazása.

A halgazdálkodásra jogosult köteles a nyilvántartott halgazdálkodási vízterület halállományát és élőhelyét őrizni vagy őrzéséről – halászati őr útján – gondoskodni. A halgazdálkodásra jogosult kérelmére – ha a halászati őrzés és a halállomány-védelem biztosítása érdekében indokolt – a halgazdálkodási hatóság az illetékességi területén társadalmi halőröket bíz meg.

Nyilvántartott halgazdálkodási vízterületről származó hal vagy haltermék kereskedelmi forgalomba csak fogási tanúsítvánnyal kerülhet. A halgazdálkodási hatóság az igazolatlan eredetű halat vagy halterméket elkobozza és az állategészségügyi hatóság közreműködésével megsemmisítteti.

A halgazdálkodás fejlesztésére felhasználható bevételek: az állami halász- és horgászjegy díja, a halgazdálkodási haszonbérleti díj, a turista állami horgászjegy díja, a fogási tanúsítvány és a fogási napló díja. A halgazdálkodásra jogosultak e törvényben meghatározott feladatainak támogatási lehetősége: halpusztulás esetén őshonos fajok, fajták visszatelepítésének támogatása, őshonos halállományt veszélyeztető, tájidegen vagy invazív halfajok és halfogyasztó gerinces állatfajok gyérítése, riasztása, a védett vagy veszélyeztetett hasznosítható őshonos halfajok szaporítása, visszatelepítése, a természetes ívóhelyek, vermelőhelyek megőrzése, rekonstrukciója, új ívó- és vermelőhelyek kialakítása, a természetes partszakaszok megőrzése, helyreállítása,  halgazdálkodási kíméleti területek kialakítása, illetve a  halászati őrzés támogatása, fejlesztése.

 

A törvény teljes tartalma itt elérhető!


A szegvári kurca kotrása megkezdődött!

 

A napokban megkezdődik a szegvári kurca kotrása. A mindszenti kurcát is érinteni fogja a szegváron végzett munka, le kell engedniük vagy 20-30 cm vizet valamint valószínű rengeteg hordlék kerül a vízbe a szegvári és a mindszenti részen is. Emiatt nem kerül megrendezésre a hétvégére tervezett 24 órás horgászverseny sem.

2013.szept.02

 

Mindszenti Horgászegyesület Vezetősége.


Felhívás!

Tisztelt Horgásztársak!

Fel szeretnénk hívni a figyelmet minden egyes tagunk számára vagy azoknak akiknek a javai veszélyben vannak a kurcán illetve a partjai mentén.
Rapsicok és tolvajok garázdálkodnak ezidáig büntetlenül a vízparton! Több csónak levágása és abból való rapsickodás és még ki tudja mi minden van amiről nem lett tudomása az egyesületben lévő tagoknak. Kérünk mindenkit fokozottan figyeljen a lent lévő tulajdonára és nem utolsó sorban a hal állomány megőrzése érdekében a hal tolvajokra egyaránt.Ha bárkinek tudomása van efféle bűncselekményről mert ezek ebben az évben már börtönnel büntethető cselekmények, kérjük értesítse a rendőrséget vagy az elnökségi tagokat, hogy lépéseket tudjanak tenni. Ez közös érdek,ne arra keljen kimenni a kurcára,hogy a horgászat csónakunk és hal hiányában elmarad. Előre is köszönjük mindenkinek.

Mindszenti Horgászegyesület Vezetősége.

Görbüljön!


Állami horgászjegy forgalmazás

Mint közismert az állami horgászjegy forgalmazásában változások történtek. A horgászokat a forgalmazás változása nem érinti, csak a forgalmazásra szerződő horgászszervezeteknek jelent feladatot az átállás ettől az évtől kezdve. A halászati főhatóság és a VM Informatikai Igazgatóság által kifejlesztett "SZÁK" program használata az állami horgászjegy váltásnál a jogszerű kiadást és az állami horgászjegyet váltók nyilvántartását segíti elő. A program használata a forgalmazók feladata, a horgászokat nem érinti, legfeljebb egyes esetekben az ügyintézési idő kisebb megnövekedésével járhat. A forgalmazó horgászszerveztek az első félévre még megkapták azt a választási lehetőséget, hogy a programot online vagy offline formában használják. A második félévben viszont már minden állami horgászjegyet csak a forgalmazók általi előzetes adatrögzítés - a "SZÁK" program használata - után lehet majd kiadni.

 

Rácz Árpád - HE.Elnök